Ερωτήματα Γονέων - Οκτώβριος 2020

 platforma erotiseon

Υποβολή Ερωτημάτων από  γονείς. Ο Περιφερειακός Διευθυντής θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα
στην προγραμματισμένη μέρα & ώρα, όταν θα ανοίξει και η πλατφόρμα ερωτήσεων.


 

Γιατί δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα φιλόλογος στο σχολείο της κόρης μου και δεν κάνουν καθόλου φιλολογικά μαθήματα; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως προαναφέρθηκε και σε αντίστοιχο ερώτημα..

Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα κενά που δηλώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία καλύφθηκαν πλήρως σε ποσοστό 99,8%  κατά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Τα κάποια εναπομείναντα κενά αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αναπληρωτές που δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψη είτε δήλωσαν αναρρωτική άδεια. Τα πρώτα θα καλυφθούν άμεσα  με τις προσλήψεις αναπληρωτών τρίμηνων συμβάσεων, τα δεύτερα με επιπλέον τοποθετήσεις αναπληρωτών. 

Όπως γνωρίζετε, στο σχολείο μας η χημικός μας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια μέχρι τις 17.12.2020, με αποτέλεσμα οι δύο κατευθύνσεις της Γ' λυκείου και ένα τμήμα της Β' Λυκείου, να μην έχουν κάνει μέχρι σήμερα καθόλου το μάθημα της Χημείας!! Επίσης υπάρχει κενό 10 ωρών στην φυσική και 5 ωρών στα μαθηματικά.

Παρότι από το τέλος Αυγούστου ενημερώθηκε και η Ββάθμια Εκπαίδευση  και εσείς και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για τις τοποθετήσεις των καθηγητών, θα έχει λυθεί το τριπλό πρόβλημα των κενών του σχολείου μας, μέχρι και σήμερα το πρόβλημα παραμένει.

Επειδή θεωρώ ότι δεν χρήζει ανάγκης να τονίσω το κατεπείγον του θέματος, παρακαλώ να μου απαντήσετε άμεσα για ποιον λόγο συνεχίζει το σχολείο μας να υπολειτουργεί σε βάρος των μαθητών του που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις πανελλήνιες εξετάσεις και με την Τράπεζα θεμάτων;

Πώς και πότε θα αναπληρωθούν τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται;

Ευελπιστώ για την άμεση και αυτονοητητη επίλυση του θέματος.

Με εκτίμηση

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα κενά που δηλώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία καλύφθηκαν πλήρως σε ποσοστό 99,8%  κατά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Τα κάποια εναπομείναντα κενά αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αναπληρωτές που δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψη είτε δήλωσαν αναρρωτική άδεια. Τα πρώτα θα καλυφθούν άμεσα με τις προσλήψεις αναπληρωτών τρίμηνων συμβάσεων, τα δεύτερα με επιπλέον τοποθετήσεις αναπληρωτών. 

 

Στο 3ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές των τμημάτων δεν έχουν την δική τους αίθουσα, αλλά σε κάθε διδακτική ώρα μεταφέρονται αυτοί στην αίθουσα που διδάσκει ο καθηγητής που υποδεικνύει το ωρολόγιο πρόγραμμα. 
Αυτό σημαίνει πως
α) σχεδόν σε όλα τα διαλείμματα κουβαλούν τις σχολικές τους τσάντες -που όλοι γνωρίζουμε πόσο ζυγίζουν
β) δεν μπορούν να έχουν το προσωπικό τους θρανίο, το οποίο να διατηρούν καθαρό και απολυμασμένο.
Είναι μία πρακτική για την οποία είναι ενήμερη και σύμφωνη η ΠΔΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας ευχαριστούμε για την ερώτηση σας και την ενημέρωσή μας. Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας θα διερευνήσει το περιέχομενο του ερωτήματός σας και θα προβεί σε απαραίτητες ενέργειες εφόσον αυτό απαιτηθεί. Ειναι γεγονός πως με τις υπάρχουσες επιδημιολογικές συνθήκες είναι καλό να διατηρεί ο κάθε μαθητής το δικό του ατομικό χώρο που διασφαλίζει συνθήκες υγιεινής. Αυτονόητο είναι ότι σε εργαστηριακά μαθήματα οι μετακινήσεις αυτές είναι αναπόφευκτες.

Σε περίπτωση παρατεταμένης απουσίας μαθητών, επειδή οι γονείς δε συμφωνούν με το μέτρο της μάσκας, πέρα από τις συστάσεις που γίνονται, ποιο είναι το ποιο προσοδοφόρο μέσο πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε προκειμένου να πεισθούν οι γονείς να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο; Ενημέρωση Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ή Αναζήτηση μαθητών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζουμε κάθε παιδαγωγικό μέτρο για να πείσουμε τους γονείς για την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας αλλά και την υποχρεωτικότητα.

Παράλληλα οφείλουμε να τους πείσουμε ότι η φοίτηση στο σχολείο ειναι μεν θεμελιώδες δικαίωμα είναι όμως και υποχρεωση. Σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Φέτος η τακτική των προσωρινών τοποθετήσεων αναπληρωτών, αποσπασμένων, νεοδιόριστων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Είναι 12 Οκτωβρίου και δεν προβλέπεται ούτε την επόμενη εβδομάδα να στρώσουμε πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 8 αναπληρωτές με προσωρινή τοποθέτηση και οι μισοί τουλάχιστον αναμένεται να αλλάξουν σχολείο.

Είμαστε Ειδικό σχολείο με το 1/3 των μαθητών στο φάσμα του αυτισμού. Δεν αντέχουν τις συνεχείς αλλαγές και ιδιαίτερα αυτη την περίοδο της προσαρμογής στο σχολείο.

Με δεδομένο ότι ανά πάσα στιγμή λόγω της πανδημίας μπορεί να κλείσουν τμήματα ή ολο το σχολείο ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (γιατί δε γίνεται μάθημα με περαστικούς εκπαιδευτικούς). ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ!

Παρακαλούμε θερμά από τη θέση σας να μεριμνήσετε ώστε να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες και να μην επαναληφθεί στο μέλλον η τακτική αυτή.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε την 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία. Ο όγκος των αναπληρωτών που προσλήφθηκε σε συνδιασμό με το μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε δυσχέρειες στις οριστικές τοποθετήσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Έχει επισημανθεί προς τα αντίστοιχα όργανα να επισπευτούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι οριστικές τοποθετήσεις μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί με τις προσωρινές τοποθετήσεις ασκούν πλήρως τα διδακτικά καθήκοντα.

μπορεί ο καθένας να έχει άποψη και για τον κορονοϊό ?με ποιά γνωστικά προσόντα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του όμως εφαρμόζονται οι οδήγιες των προιστάμενων αρχών και οι απόψεις των ειδικών

Μήπως να απαλειφθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές; Και ανθυγιεινές είναι, και αντιαπαιδαγωγικές είναι, και η ποιότητα του μαθήματος είναι χαμηλή με αυτές και δεν ωφελούν και σε τίποτε, σύμφωνα με ειδικές κλινικές μελέτες! 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική με κοινή υπουργική απόφαση. Σύμφωνα εξάλλου με την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας είναι ασπίδα προστασίας της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είμαι διευθύντρια σε γυμνάσιο και σας μεταφέρω τους προβληματισμούς των γονιών σχετικά με τις απουσίες των μαθητών: Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ μαθητής με συμπτώματα ίωσης παραμένει στο σπίτι μέχρι την πλήρη υποχώρηση τους. Ακόμα και αν είναι απύρετος δεν έρχεται στο σχολείο αν έχει συνάχι, πονόλαιμο ή βήχα. Αυτό σημαίνει ότι και με απλό κρυολόγημα, χωρίς πυρετό, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των απουσιών του. Το κόστος του τεστ είναι απαγορευτικό για πολλούς γονείς, το σχολείο δεν μπορεί να δεχτεί μαθητή ακόμα και με ελαφρά συμπτώματα, και οι απουσίες των μαθητών είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο να αυξηθεί το όριο των 114 απουσιών λόγω ειδικών συνθηκών πανδημίας; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όταν ένα παιδί θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα έχοντας τα κλινικά συμπτώματα / κριτήρια  που περιγράφει ο ΕΟΔΥ οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται και με την πρωτοβουλία τους γίνεται ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα γιατρού γίνεται ή όχι μοριακό τέστ και παραμένει σε απομόνωση κατ'οικον εν αναμονή του αποτελέσματος. Σε περίπτωση που ο γιατρός δε συστήσει τεστ covid, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο δέκα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υπόχωρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων) και την υφεση των συμπτωμάτων του. Σε περίπτωση που υπάρχει εναλλακτική διάγνωση και το παιδί δεν έχει επιδημιολογική σύνδεση με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό covid19 η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υπόχωρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων) και την υφεση των συμπτωμάτων του. (Τον χρόνο επανόδου για τις συνήθεις ιωγενείς λειμώξεις του αναπνευστικού)

Όσο αφορά στο όριο των απουσιών δεν υπάρχει κάτι νεώτερο από τα προβλέπομενα τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες περιγράφονται αλλά δεν προσμετρώνται περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 8 της με αριθμ Δ1Α/ΓΠ.ΟΙΚ.55339 8/9/2020 ΚΥΑ

Καλησπέρα, τα ερωτήματα υποβάλλονται εδώ, στο chat, και η απάντησή σας θα εμφανιστεί επίσης εδώ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ακριβώς

Καλησπέρα,

Επιτρέπονται αθλητικές δραστηριότητες με χρήση μπάλας κατά τη διάρκεια της Γυμναστικής αλλά και των διαλειμμάτων, κάτι που είναι "ζωτικής" σημασίας για παιδιά μικρής ηλικίας;

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση στο ερώτημά σας περιγράφεται ευκρινέστατα στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.